20 de ani fara Gianni Versace

Azi, 15 Iulie 2017 se implinesc 20 de ani de la moartea faimosului designer Italian Gianni Versace care a decedat in Miami, SUA, la varsta de 50 de ani.

Giovanni Maria Versace s-a nascut in Reggio Calabria, Italia, pe data de 2 Decembrie 1946, unde a crescut alaturi de un frate mai mare, Santo si o sora mai mica, Donatella. De la o varsta frageda a fost influentat de catre istoria Greciei antice si asta a devenit una din pasiunile sale, urmand cursurile liceale la Liceo Classico Tommaso Campanella, unde a studiat limba Latina si limba Greaca antica.

Insa, cea mai mare pasiune a sa a fost designul vestimentar. Si asta se datoreaza in mare parte mamei sale Francesca, care detinea un atelier de croitorie, ea la randul ei fiind specializata in realizarea de rochii. Gianni si-a inceput ucenicia de mic in cadrul atelierului mamei sale si a continuat aceasta activitate pana la varsta de 26 de ani cand s-a mutat la Milano pentru a activa in domeniul designului vestimentar.

In 1973 a devenit designerul liniei vestimentare Byblos ce apartinea companiei Genny (un brand vestimentar foarte important in Italia anilor 60), si in 1977 a mai conceput o linie experimentala tot pentru Genny, Complice. Cativa ani mai tarziu, incurajat de succesul sau, Versace si-a lansat prima colectie semnata pentru femei la Muzeul de Arta din Milano Palazzo della Permanente. Prima sa prezentare de moda a avut loc in Septembrie in acelasi an. Dupa ce si-a prezentat si colectia pentru barbati, s-a alaturat lui Jorge Saud si impreuna au deschis primul butic in 1978 pe Via della Spiga din Milano, una dintre faimoasele strazi pentru shopping de top din capitala modei.

Din acel moment Gianni Versace a urcat treapta cu treapta pe scara succesului pana a ajuns in varf, creand una dintre cele mai importante case de moda din lume si un brand de talie internationala VERSACE! De-a lungul carierei sale, Gianni a realizat tinute pentru personalitati importante precum Madonna, Printesa Diana, Elton John si Tina Turner. De la haine, accesorii, parfum, la prodse make-up si chiar articole de mobilier, Versace le produce pe toate.

Moartea lui Gianni a fost tragica, fiind impuscat pe scarile conacului sau din Miami Beach, Florida de catre Andrew Cunanan in dimineata zilei de 15 Iulie 1997. Cand a avut loc tragedia, Versace era la apogeul carierei sale, multe dintre aspectele “obligatorii” sau cerute de eticheta in cadrul unei prezentari de moda, precum campanii scumpe si somptuoase de publicitate, sau vedete din lumea artistica ocupand toate locurile apropiate de podium dar si multe altele i se datoreaza lui, deoarece el le practica in anii 90 si faceau parte din semnatura lui. De asemenea, in cadrul prezentarilor de moda avea mereu cele mai bune si cunoscute modele care ii purtau creatiile pe podium. Nume precum Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford sau Claudia Schiffer defilau pe podium la prezentarile Versace. Iar aceste prezentari erau spectacole autentice si raman la fel si in ziua de azi, deoarece in acele timpuri show-urile de moda nu erau transmise sau postate online.

Cele mai bine cunoscute spectacole de moda ale lui Gianni Versace raman cel din Toamna anului ’91 “Freedom 90” in care modelele mai sus mentionate defilau pe catwalk in timp ce George Michael isi interpreta faimoasa melodie cu acelasi nume si prezentarea colectiei “Miss S&M” din Toamna anului 1992, care la vremea respectiva era destul de controversata, insa azi este ceva ce defineste era contemporana in moda.

Naomi Campbell – Prezentare Versace Freedom 90! (1991) – Foto Credit – Vogue

 

Karen Mulder – Prezentare Versace Miss S&M (1992) – Foto Credit – Vogue

Cand Gianni Versace a decedat, Lumea Modei nu a pierdut doar un mare designer, ci un Idol al Modei, un stalp de baza a ceea ce numim azi Moda! Gianni Versace este LEGENDA!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!