Despre BRODERIE

Broderia este mai mult decat un procedeu, este o arta de decorare a unei tesaturi sau material folosind acul si ata sau o fibra, un tipar sau design fiind efectiv cusut pe un material dat. Materialele si firele folosite in broderia traditionala variaza de la o regiune la alta si pot fi din in, matase naturala, aur sau lana, aceste fibre fiind folosite de mii de ani. In ziua de azi firele broderiilor sunt manufacturate din bumbac sau rayon, dar inca se folosesc si cele din matase, in sau lana. De asemenea sunt folosite elemente decorative cum ar fi perle, scoici, pietre pretioase si semi-pretioase, margele, si alte bijuterii. De cand a fost folosita pentru prima data si pana in prezent, broderia a fost si este aplicata pentru ornamentarea hainelor de la tricouri, bluze, fuste, rochii, paltoane, sacouri, etc pana la articole de decoratiuni interioare, vesminte religioase si ceremoniale, pana la covoare sau paturi si tapiserii.

Broderia a fost folosita inca de cand omul inceput sa poarte haine. Aceasta se poate data pana in Epoca Fierului. Exista broderii excelente care au supravietuit pana azi ce au fost concepute in China Antica, Egipt, Persia, India sau Anglia. S-a raspandit foarte repede datorita frumusetii pe care o aduce hainelor, fiecare tara sau regiune avand propriul stil in care este incorporata cultura si imagini din istoria si traditia lor.

Aceasta lucrare deosebita poate fi clasificata dupa felul in care este aplicata pe un material si relatia pe care o are in raport cu tesatura de baza. Astfel, exista broderia de suprafata in care desenele sau modelele sunt aplicate pe materialul de baza fara a tine cont de tesatura acestiua. Se regaseste in broderia Chineza si Japoneza. Broderia firelor numarate consta in crearea de tipare prin cusaturi facute peste un numar ante-determinat de fire in tesatura de baza. Aceasta se aplica adesea pe panza aida, sau tesaturi din bumbac sau in. Al treilea tip este broderia lucrata in panza ce consta in coaserea firelor printr-o tesatura tip plasa pentru a crea un tipar dens ce acopera in totalitate tesatura de baza.

Desi azi broderiile sunt realizate cu ajutorul masinariilor computerizate, volumul produs fiind unul foarte ridicat si modelele nenumarate, se mai practica si broderia manuala ce consta intr-un proces complex care necesita mult timp si energie, in final rezultatul este excelent, superior modelelor realizate prin tehnologia moderna.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!