Despre BROCART

Brocartul este o clasa bogat decorativa si foarte eleganta de materiale tesute de tranzitie, cel mai des realizate din matase colorata, dar si bumbac, iar uneori cu fire din aur sau argint, si ofera o senzatie ca tesatura a fost brodata. Efectul de brocart se obtine prin introducerea de fire batatorite in timpul procesului de tesere. In urma acestui procedeu se creaza un design permanent pe tesatura care are o aparenta reliefata.

Avand origini si influente puternice persane care s-au pastrat timp de secole, brocartul a fost una dintre putinele tesaturi de lux ce erau purtate in Evul Mediu de catre nobilime si membri caselor regale in China, India, Grecia, Japonia, Coreea si Bizant. Mestesugarii din Italia Renascentista au fost cei care au dus brocartul pe cele mai inalte culmi datorita competitivitatii, imbunatatirii razboaielor de tesut si desigur aptitudinilor nemaipomenite. Acestia au facut din Italia cel mai important producator de brocart din Europa, pastrand motive si elemente chinezesti, persane si indiene. Brocartul realizat de catre acei abili mestesugari era unul de o frumusete si un lux deosebit.

Pana nu demult, tesaturile brocart erau mai mult folosite pentru tapiserii sau draperii de inalta calitate, dar datorita diversitatii tiparelor si culorilor, si desigur a aparentei superbe, designerii au inceput sa apeleze la el din ce in ce mai des. La inceput a fost folosit doar in creatiile Haute Couture, dar incet si sigur si-a facut intrarea in lumea conventionala a modei devenind foarte popular si cerut de asemenea.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!