Catifeaua este un material foarte special si a reprezentat timp de secole in multe parti ale lumii o tesatura nobila, inaccesibila oamenilor de rand, doar membrii regali, nobilimea, cei din lumea clericala, sau bogatii purtau tinute confectionate din catifea. In ziua de azi, pe langa catifeaua creata din materiale sintetice, dintre cea care are in compozitie doar fire si tesaturi din fibre naturale, cea mai scumpa este catifeaua din matase.
Majoritatea izvoarelor istorice prezinta catifeaua ca fiind introdusa de catre negustorii din regiunea Kashmir in zona Bagdadului de azi in jurul anului 809 DHr, de acolo ajungand in Nordul Africii, unde Cairo a fost la un moment dat cel mai mare producator din lume. Catifeaua a ajuns in Europa in secolul XII din zonele respective prin negustori arabi care au calatorit in Italia, orasele Genoa, Lucca, Florenta, si Venetia fiind principalele puncte de desfacere, iar apoi de productie din Europa.
Catifeaua este de fapt combinatie de tesaturi (de regula 2 tesaturi) si fire, acestea fiind tesute in straturi, unul de baza si celalalt la suprafata, si distribuite intr-o maniera egala pentru a-i da o senzatie fina si moale la atingere. Acest superb material poate fi din matase, bumbac, vascoza, in, mohair sau lana.
Tesatura de catifea detine un rol important in industria vestimentara, fiind folosita la confectionarea de rochii, fuste, pantaloni, sacouri, costume, topuri, si este folosita chiar si la infrumusetarea accesoriilor cum ar fi gentile sau pantofii, facand astfel din catifea o tesatura versatila.
Iniante de revolutionarea razboaileor de tesut, realizarea catifelei era o arta foarte complicata, facand posibila astfel realizarea acesteia doar in cateva locuri din lume. Azi catifeaua se produce in mai multe zone de pe glob sub diferite tipuri, cei mai importanti producatori fiind Turcia, Egipt, China si India.
No Comments