Despre Macramé

Macrame-ul este un mestesug minunat, o arta prin care se realizeaza articole vestimentare, accesorii sau elemente decorative prin metoda innodarii firelor sau chiar a sforilor. Firele folosite pentru macrame sunt fie din bumbac, in, canepa, ori din iuta si piele.

Una dintre cele mai timpurii metode de innodare Macrame dateaza din perioada Babilonienilor si Asirienilor, picturi rupestre fiind gasite in pesteri ce descriau costume si decoratii ce aveau finisari asemanatoare cu cele ale Macarame-ului. Insa de abia in secolul XIII se gasesc exemple concrete ale acestui mestesug, cand manufacturierii arabi de covoare au calatorit in sudul Europei, iar covoarele lor aveau ca si finisaj franjuri realizate prin metoda innodarii. Astfel, a inceput sa se raspandeasca si pana in secolul XIX aproape toate zonele importante de pe glob cunosteau si foloseau macrame-ul. De atunci si pana in urma cu 3-4 decenii acesta a cazut in obscuritate. Din anii ’70 macrame-ul a inceput sa revina in tendinte, astfel, incet dar sigur si-a facut loc in lumea modei si a decorului pentru interior. A creat un impact in moda, tot mai multi designeri apeland la el, astfel ca vedem creatii frumoase din macrame, cele mai populare fiind rochiile, dar si posetele, bijuterii si alte accesorii.

Macrame-ul se clasifica dupa tipurile de noduri folosite. Astfel, cel mai des folosit si simplu este Nodul Lark, prin care firele pentru a crea macrame-ul sunt pur si simplu ”montate” pentru a crea proiectul respectiv. De asemenea exista si Nodul Patrat prin care se iau doua fire si se trec peste si sub doua fire statice pentru a crea efect de scara. Un alt nod este cel al Cusaturii tip Cosulet, prin care se creeaza un rand plat de noduri. Macrame-ul este realizat prin falii care sunt construite peste doua toroane centrale, alternand doua fire exterioare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!