Frumusetea din spatele Brocartului

Cuvantul Brocart este de origine Kurda, iar in limba Araba este pronuntat uneori borcar. Cuvantul  bro insemnand profet, iar car inseamna mestesug sau meserie.

La inceputurile brocartului in Europa Evului Mediu timpuriu, majoritatea tesaturilor din brocart erau de origine Persana, cu modele si teme din cultura sau regiunea respectiva, dar cu toate acestea, era ceva obisnuit ca oameni de confesiune Crestina sa le poarte regulat.

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale brocartului se refera la procesul de productie in sine al acestei tesaturi. Mai exact, brocartul este realizat printr-un razboi de tesut special inventat in 1804, denumit Mecanismul Jacquard, dupa inventatorul acestuia, francezul Joseph Marie Jacquard. La inceputuri, aceasta masinarie functiona printr-o insiruire de carduri perforate care se miscau intr-o secventa continua, fiecarui dintre aceste carduri corespunzandu-i un card neperforat, putand crea astfel un numar mare de tipare si modele diferite. In ziua de azi, chiar daca productia este modern tehnologizata, principiul de baza a ramas acelasi.

Razboi de tesut Jacquard sec. XIX

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!