MoMA se “apuca” de Moda!

La 1 Octombrie a.c Muzeul de Arta Moderna din New York (MoMA in engleza) va gazdui cea de-a doua expozitie din istoria sa, ce are ca si tema imbracamintea. Intitulata: “Elemente: Este Moda Moderna?”, aceasta prezentare este descendenta expozitiei din 1944 “Sunt Hainele ceva Modern?” si va clasifica in 111 categorii obiectele de moda contemporane si cele din trecut, cum ar fi geaca de piele, blugii clasici Americani, si bine cunoscuta rochita negra (little black dress). Toate acele categorii vor fi impartite in sapte mari grupuri: trupul in schimbare si silueta; in cautarea noilor tehnologii; idei ale rebeliunii, emanciparii si ale modestiei; transmiterea de mesaje prin imbracaminte; sportul si moda; uniformele de zi cu zi; si puterea.

Aceasta initiativa este o surpriza placuta, deoarece MoMA a evitat moda ca si tema ale expozitiilor sale si in tot acest timp Institutul pentru Costume de la Muzeul Metropolitan de Arta s-a ocupat de examinarea statusului modei in lume.

Ceea ce face ca aceasta abordare asupra designului vestimentar adoptata de catre MoMA sa fie unica, este reprezentata de faptul ca in loc sa se concentreze asupra caracteristicilor unei singure idei sau unui singur designer, custozii se axeaza pe rolul in ansamblu pe care moda il are in vietile noastre. Chiar daca aceasta actiune este prea generala sau larga, existand peste 350 de articole pentru urmatoarea expozitie, doar 10 case de moda si designeri au fost acceptati printre care se numara: Chanel, Christian Dior, Givenchy, Thierry Mugler, Rick Owens, Arnold Scaasi, Versace, Wolford, Nervous System, si o rochita utilitara din anii 1940.

Pe langa numele mentionate mai sus, exista si cateva articole speciale care au lasat o amprenta in Lumea Modei, astfel, si acestea isi vor gasi locul in cadrul expozitiei. Printre acestea se numara blugii Levi’s si o geaca de piele din anii 1950 Schott NYC Perfecto, precum si articole de referinta realizate de catre Vivienne Westwood, cum ar fi kilt-urile si faimoasele tricouri “God Save the Queen” din 1994, pe care le-a conceput impreuna cu Malcolm McLaren. De asemenea, rucsacul de nailon Vela de la Prada, bratara Love de la Cartier si geanta Birkin de la Hermès, realizata de catre Jane Birkin, vor fi expuse. Yves Sain Laurent va fi reprezentat de costumele din colectiile Le Smoking si Safari, si desigur, nu ar fi cu adevarat o expozitie de moda daca o opera semnata Rei Kawakubo nu s-ar gasi printre toate aceste impresionante succese ale modei – o piesa din colectia de Primavara 1997 “Body Meets Dress, Dress Meets Body” a Comme des Garçons.

Geaca de piele One-Star Perfecto (colectia 1950)

Tricouri “God save the Queen” realizate de Vivienne Westwood si Malcolm McLaren in 1997

Bratara Love – Cartier

Geanta Birkin – Hermes

Costum din Colectia Le Smoking – Yves Saint Laurent

Costume din Colectia Safari – Yves Saint Laurent

Colectia “Body Meets Dress, Dress Meets Body” – Comme des Garçons 1997

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

You are using the BNS Add Widget plugin. Thank You!