Fiind purtata doar de catre cei cu titluri nobiliare si cei foarte bogati, Catifeaua a intalnit situatii tumultoase in existenta ei. In perioada Renasterii cand Febra Catifelei era la apogeu, se practica spionajul comercial intre mestesugarii din aceasta ghilda, in special intre orasele din Italia, care erau centre de productie ale tesaturilor din catifea pentru cei bogati si importanti. Cum fiecare oras avea o familie nobila cu putere si influenta, s-a recurs la stantarea tesaturilor si hainelor din catifea cu blazonul familiei dominante pentru a combate imitatiile ieftine si a determina exact locul unde a fost manufacturata catifeaua respectiva.
O alta curiozitate istorica apare in jurul regelui Richard al II-lea al Angliei, acesta decretand in testamentul sau ca dupa ce va muri, trupul sau sa fie drapat in catifea.
Intr-o alta ordine de idei, putina lume stie ca pentru a nu fi considerata plus, inaltimea stratutlui superior de catifea nu trebuie sa depaseasca 0,36 de cm.
Un aspect foarte interesant legat de catifea il gasim in ziua de azi, foarte multe modele de catifea avand tipare asociate cu asa numita Perioada a Rodiilor, pe care apar modele florale stilizate si detalii din natura care se aseamana cu rodiile, anghinare sau florile de ciulin.
No Comments